11ти Конгрес на Европската федерација на синдикати од јавен сектор (EPSU)

Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија (САДУ) во периодот од 18.06.2024-20.06.2024 учествуваше со свој делегат на  11тиот Конгрес на Европската федерација на синдикати од јавен сектор (EPSU) во Букурешт, Романија, кој што се одржува на секои пет години. На 11тиот Конгрес на EPSU со наслов “Time for Public Services!” присуствуаа повеќе од 300…

Синдикална школа на САДУ 2024

Во периодот од 07-09.06.2024 год. во Охрид се одржа петтата синдикална школа на САДУ која како и секој пат обработува актуелни и горливи теми за работниците, вработените во јавниот сектор и членовите на синдикатот. Оваа година темите беа платите во јавниот сектор, реформите и дигитализацијата на јавниот сектор, колективните договори и нивната важност и секако…

САДУ излезе на протест против антиработничкиот закон за административни службеници

САДУ како синдикат кој е најзасегнат од промените на законите кои се однесуваат на администрацијата, денес излезе пред Собранието за да го изрази својот револт во однос на начинот на кој се носи законот за административни службеници, измените и целиот процес на брза постапка со европско знаменце. особено самонот за административни службеници за кој мора…

СРЕЌНА НОВА 2024 ГОДИНА И БОЖИЌНИ ПРАЗНИЦИ

Синдикат на администрација и државна управа на Македонија на сите граѓани им ја честита Новата година и Божиќните празници со желби за добро здравје, благосостојба, среќа, успех и напредок  како на професионален така и на приватен план  и со заеднички сили да се избориме за почитување на работничките права.

СРЕЌНА НОВА 2024 ГОДИНА

Одржани Спортски синдикални игри на САДУ 2023

Во периодот од 29.09 до 01.10.2023 год.  Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија ги одржа седмите по ред синдикални спортски игри во хотел Аквалина, Охрид. Овие спортски игри ги одбележа спортскиот  дух на сите учесници и секако желбата за дружење. Дисциплините во кои се натпреваруваа екипите, во машка, женска и заедничка категорија, беа мал…

Синдикална школа за претседателите на синдикалните организации 2023

Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија – САДУ на 20.06.2023 во Скопје одржа синдикална школа за претседателите на синдикалните организации при САДУ.     Темите кои што беа застапени на школата беа од областа на синдикално лидерство и влијанието на синдикатите во јавниот сектор, каде што се разви дискусија за улогата и влијанието…

Синдикална школа на САДУ 2023

Синдикалната школа на САДУ, оваа 2023 година, се одржа во периодот од  9ти до 11ти Јуни  во хотел Аквалина во Охрид. Синдикалната школа која е веќе воспоставен начин на едукација на САДУ се обработуваа теми кои се од интерес на членовите на сите синдикални организации при САДУ. Се дискутираа моменталните состојби на синдикалната сцена во…

EPSU со реакција за воведување на 60 часовна работна недела

Европската федерација на синдикати од јавен сектор испрати допис до Премиерот Димитар Ковачевски во кој ja искажува загриженоста во однос на кршење на меѓународните стандарди. Тие се придружуваат кон дописот кој го испрати Меѓународната организација на трудот во однос на измената за 60 часовната работна недела. Го проследуваме дописот во оргинална форма на следниов линк…

Годишен состанок на мрежата на млади при EPSU

Во периодот од 14ти до 17ти Јуни 2022 претставник на Синдикатот на администрација и државната управа на Македонија – САДУ присуствуваше на „EPSU Youth Meeting“ кој што се одржа во Тирана, Албанија. На настанот присуствуваа млади, членови на синдикатите од Босна и Херцеговина, Црна Гора, Бугарија Норвешка, Литванија, Шведска, Австрија, Албанија, Косово, Германија, Романија, Турција,…

САДУ со барање за средба до УПОЗ за заедничко делување за покачување на платите

По објавата на синдикатот на УПОЗ, за организирање на предупредувачки протест следната недела за изразување на незадоволство од Владата поради непристапување кон покачување на платите во јавниот сектор, Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија (САДУ) кој ги здружува работниците од истата дејност, испративме покана за средба со синдикатот на УПОЗ со цел усогласување…