СРЕЌНА НОВА 2022 ГОДИНА

Синдикатот на администрација и државна управа им ги честита новогодишните празници на своите членови и им посакува многу здравје, среќа, радост и успех на приватен и на професионален план во Новата 2022 година.

 

Потпишан Колективен договор во Судскиот совет

На ден 29.12.2021 Претседателот на Синдикалната организација на Судски Совет Азбије Беќир и Претседателот на Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија Благоја Ралповски со Претседателот на Судски совет Павлина Црвенковска склучија Колективен договор. Склучувањето на Колективниот договор ги унапредува правата на сите вработени, а воедно се уредуваат и правата, обврските, одговорностите како и…

САДУ се приклучува кон протестот на Синдикатот на полицијата

Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија ја дава својата поддршка за најавениот протест  во сабота на 08.05.2021 година. Се сложуваме со барањата кои ги има синдикатот и сметаме дека се легитимни и дека треба да бидат исполнети од страна на владата, а особено барањата кои се однесуваат на престанок на пресметките  со синдикалните…

Повик за солидарност и поддршка за протестот на КСС

Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија дава потполна и безрезервна поддршка и се приклучува кон протестот, како грански синдикат при  Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија, кој е закажан за  15.04.2021година. Како синдикат кој што ги претставува и брани правата на вработените во администрацијата и државната управа, во овие четири години не сме…

Упатуваме силна поддршка за најавениот протест на Синдикатот на полицијата на Македонија

Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија (САДУ) испраќа неизмерна поддршка до раководството и до секој еден член и како грански синдикат застанува во првите борбени редови во секоја битка која има за цел да ги унапреди правата на работниците, но и цврсто да ги побара сите права кои се обесправени. ,,Сметаме дека е…

Одржана видео средба помеѓу ЕПСУ и САДУ

На ден 10.09.2020 год. се одржа видео состанок помеѓу Претседателот на САДУ, Благоја Ралповски  и претставник на Европската федерација на синдикати од јавен сектор – EPSU, односно г-дин Милош Влаосављевич кој е задолжен за организирање и кампањи за нашиот регион. На оваа средба, претседателот  во името на САДУ, како полноправна членка на ЕПСУ ја претстави…

Во пресрет на Самитот ЕУ-Западен Балкан, ЕПСУ ги повикува обете страни да обезбедат фер и одржлив развој за сите

ЕПСУ, во пресрет на Самитот ЕУ-Западен Балкан, повикува на конкретни мерки од обете страни за поддршка на фер и одржлив економски, политички и социјален развој за сите. Во време на пандемијата COVID-19 ваквите мерки се потребни повеќе од кога и да било. Во писмото / изјавата упатена до Советот и Европската комисија, ЕПСУ посочува дека…

Честит Први мај – Денот на трудот

Оваа година се приклучуваме на виртуелното одбележување на меѓународниот ден на трудот. Не можеме да се сретнеме на плоштадите или на улиците, ниту пак да го одбележиме денот со марш. Моменталната пандемија со корона вирусот го прави тоа невозможно, но тоа не значи дека и работата на синдикатите прекинала. ЕПСУ ( European public service union…

Меѓународен ден на безбедност и здравје при работа

Денес се одбележува Меѓународниот ден на безбедност и здравје при работа. Оваа година овој ден ќе го посветиме на сите работници кои ги загубија своите животи поради изложеност на корона вирусот на работа. Поголемиот дел од Европа, но и светот беше во еден вид  затвор во текот на оваа  криза, а работниците во јавните служби…

Иницијатива на КСС за справување со пандемијата

Конфедерацијата на слободни синдикати каде САДУ е еден од гранските синдикати излезе со иницијатива на синдикатот со други организации и здруженија за справување со панделијата. Иницијативата на синдикати, граѓански здруженија и асоцијации е заедничка со Македонското здружение за заштита при работа и е детално разработена со конкретни предлози за справување со пандемијата со која се…