Среќна Нова 2020 година

Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија на сите им ги честита Новогодишните и Божиќните празници, со желби новата година да биде поуспешна и побериќетна од оваа која изминува, да биде исполнета со добро здравје, благосостојба и успех.

 

Одржан Првиот Конгрес на САДУ

На 02.11.2019 (сабота)  се одржа првиот Конгрес на Синдикатот на администрација и  државна управа на Македонија – САДУ, на кој се избираше Претседател и се усвоија нови синдикални политики. Кандидати за претседател беа Благоја Ралповски и Драган Јосевски. За Претседател беше реизбран досегашниот претседател Благоја Ралповски. На Конгресот беа усвоени Програмата на САДУ за следните…

Работна средба на Претседателот на САДУ и дел од Претседателството на САДУ со Министерот за информатичко општество и администрација, г. Дамјан Манчевски

На ден 22.10.2019 година во просториите на Министерството за информатичко општество и администрација се одржа работна средба помеѓу Претседателот на САДУ, Благоја Ралповски и дел од Претседателстото на САДУ со Министерот г. Дамјан Манчевски. На работната средба се дискутираше околу актуелните состојби, како што се Предлог измените во Законот за административни службеници и Законот за…

Одржана средба со министерот Дамјан Манчевски

Денес во просториите на Министерството за информатичко општество  и администрација, Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија  одржа состанок со министерот Дамјан Манчевски. На состанокот беа отворени прашања на кои во изминатиот период нашиот синдикат жестоко реагираше и даде доволно аргументи за тоа дека реформите во јавната администрација не одат во добра насока. Стана…

Потпишан колективниот договор на Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“

Потпишан е колективен договор во Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“ при Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија – САДУ на ниво на работодавач со кој се унапредуваат правата на вработените во истата. Колективниот договор е потпишан во рамки на конструктивен дијалог и добра волја помеѓу двете страни и се надеваме…

Се што ветија ништо не исполнија, само непотизам, закани и уцени

Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија за порталот Работник даде изјава по однос на случувањата по одржаниот протест на 08.06.2019 година. САДУ оствари неколку средби со Министерот за информатичко општество и администрација, како и безброј пати се обрати до надлежните по однос на своите предлози и барања за почитување на социјалниот дијалог во врска…

САДУ ќе се приклучи на масовниот протестен собир

На 27 мај (понеделник) Претседателството на САДУ донесе едногласна одлука за приклучување на протестот во организација на Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС, од причина што се чувствуваме загрозени околу остварувањето на нашите работнички права. Секако пред се со платите во јавниот сектор, затоа што станавме социјална категорија со социјални примања, заради реформите…

Интервју со потпретседателот на САДУ

Порталот Работник направи интервју со потпретседателот на САДУ, Дејан Стојановски во врска со состојбите на вработените во јавната администрација и синдикалното делување во Македонија.

Во следникот линк може да го прочитате целосното интервју.

 

 

САДУ со свој претставник на тренинг за млади лидери

САДУ со свој претставник учествуваше на Европскиот тренинг за млади лидери кој се одржа во главниот град на Европска Унија, Брисел. Тренинг курсот беше наменет за млади до 35 години кои се дел од синидкалните движења во Европа. Учесниците беа обучувани од специјализирани тутори кои користеа различни и современи методи на работа. Учесниците имаа прилика…