САДУ со свој претставник на тренинг за млади лидери

САДУ со свој претставник учествуваше на Европскиот тренинг за млади лидери кој се одржа во главниот град на Европска Унија, Брисел. Тренинг курсот беше наменет за млади до 35 години кои се дел од синидкалните движења во Европа. Учесниците беа обучувани од специјализирани тутори кои користеа различни и современи методи на работа. Учесниците имаа прилика…

Одржана национална работилница во склоп на проектот “Overcoming challenges in the field of posting of workers through joint cooperation of social partners from public sector”

На ден 20.06.2018 год. се одржа национална работилница на Синдикатот на администрација и државна управа во соработка со Бизнис конфедерација на Македонија  кои се дел и учествуваат во спроведување на проектот “Overcoming challenges in the field of posting of workers through joint cooperation of social partners from public sector” односно надминување на предизвиците во областа…

Синдикални работилници на тема “Синдикално движење, права и обврски”

Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија отпочна со одржување на синдикалните работилници кои се предвидени во повеќе градови низ Македонија. Синдикалните работилници се на тема “Синдикално движење, права и обврски” а се одржаа во Скопје, Штип и Прилеп. Работилниците ги предводеше Лазар Јовевски, професор на Правниот факултет во Скопје кој предава трудово право.…

Национална работилница за членови на САДУ на тема ,,Поттикнување на активно учество на синдикатите во процесот на донесување одлуки“

Во рамките на проектот ,,Поттикнување на активно учество на синдикатите од јавен сектор во процесот на донесување одлуки“ на 19.10.2017 година во х.Стоун Бруџ, Скопје, САДУ одржа национална работилница за членови на САДУ на која беа офатени прашања за Европските директиви кои се однесуваат на информирање, консултирање и вклучување на работниците, како тие се применуваат…

Состанок на мрежата на млади при EPSU

Оваа година Синдикатот на администрација и државна управа со свои претставници  зема учество на состанокот од мрежата на млади на EPSU ( Европски синдикати од јавниот сектор ) кој се одржа од 07-09.09.2017 година во Берлин. Состанокот се одржа во зградата каде што е сместена централата на најбројниот синдикат во Германија, ver.di. Оваа средба на…

Формирана е Секцијата на жени при САДУ

17.03.2015 Скопје На ден 17.03.2015 година во просториите на Општина Гази Баба, Синдикатот на администрација и државна управа продолжи со имплементација на Планот и програмата за работа на САДУ за 2015 година и се одржа втората работилница на тема ,,Улогата на жената во синдикалното движење”, заедно со професорот д-р Лазар Јовевски, доцент на Правниот факултет…

Семинар за зајакнување на капацитетите на синдикалните претставници

(Маврово, 27-28.09.2013 година) Од 27-28 септември 2013 година во хотел Срна – Маврово, Синдикатот на администрацијата и државната управа на Македонија со поддршка на Фондацијата Фридрих Еберт, канцеларија во Скопје, организираше семинар за зајакнување на капацитетите на синдикалните претставници со цел нивно адекватно подготвувње заради практична имплементација на одредбите од Законот за заштита од вознемирување…