САДУ го подржа протестот на КСС во Прилеп

Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија се приклучи на протестот на Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија кој се одржа на 15.12.2018 год. во Прилеп  како грански синдикат најзасегнат од случувањата во јавниот сектор и барањата кои КСС ги достави до соодветните министерства и Владата на Република Македонија. Членовите на САДУ побараа работни…

Истражување на мрежата на млади при EPSU

Мрежата на млади при  EPSU спроведува истражување за визијата на младите во светот на работата под наслов ” Your vision, your future: Participate in the Future Vision of Youth at Work 2030 Survey!” Истрашувањето се однесува на улогата на младите во општеството, синдикатите и многу други области. За да се вклучите во истражувањето потребно е…

Одржана работна средба со Министерот за информатичко општество и администрација

Денес, Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија оствари работна средба со Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски. Повод за оваа средба беше јавното негодување на синдикатот околу новите измени во законот за административни службеници, функционалната анализа, трансферот на вработени од јавниот во приватниот сектор, за политичките пристисоци и секако за една…

Петти синдикални спортски игри на САДУ

Во периодот од 13 до 16 септември Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија ги одржа овогодинешните синдикални спортски игри на САДУ, овој пат во хотел Дрим во Струга. Како и секоја година игрите се одржаа во натпреварувачки дух и голема дружба под мотото најважно е да се учествува, но супер е и ако…

Одржана национална работилница во склоп на проектот “Overcoming challenges in the field of posting of workers through joint cooperation of social partners from public sector”

На ден 20.06.2018 год. се одржа национална работилница на Синдикатот на администрација и државна управа во соработка со Бизнис конфедерација на Македонија  кои се дел и учествуваат во спроведување на проектот “Overcoming challenges in the field of posting of workers through joint cooperation of social partners from public sector” односно надминување на предизвиците во областа…

Синдикални работилници на тема “Синдикално движење, права и обврски”

Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија отпочна со одржување на синдикалните работилници кои се предвидени во повеќе градови низ Македонија. Синдикалните работилници се на тема “Синдикално движење, права и обврски” а се одржаа во Скопје, Штип и Прилеп. Работилниците ги предводеше Лазар Јовевски, професор на Правниот факултет во Скопје кој предава трудово право.…

САДУ во донаторска акција за СОС Детско село

Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија даде свој придонес во донаторската акција која ја спроведе Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија каде САДУ е член. Се изврши донација која се состоеше од средства за секојдневните потреби на децата со која се надеваме дека барем малку помогнавме во олеснување на секојдневниот живот.   Здружението…